Çalışanların dijitalleşmesini iş gücünün dijitalleşmesi olarak düşünersek, görünmeyeni görebilir duyulmayanı duyabilir kas gücü olarak normal bir insanın yapacağından fazlasını yapabilir hale geldik. Eskiden çalışanlar üretime kattıkları kas gücü ile var olduklarına inanmışlardı. Bu yüzden 90 lı yıllarda otomasyon nedeniyle işini kaybedeceğine inanan ve otomasyona direnen çalışanlar oldukça fazlaydı günümüzde ise bu endişe *yapay zeka işimi elimden alır mı* korkusuna bıraktı.
Yakın gelecekte kas gücünün yerini alacak olan robotlar olacağı gibi, rutin kararları verebilecek yapay zeka algoritmaları da her geçen gün gelişmeye devam edecektir. Bu durumda yaptığı işe insani özellikleriyle değer katan vasıflı insan gücüne sahip çalışanlar ön planda olacaktır. Teknoloji insanın işini elinden alan değil çalışana daha fazla değer katma imkanı sağlayan bir imkan olarak düşünülmelidir. Çalışanların dijital okur yazarlığını arttırarak dijital dönüşümü sürecini hızlandırabiliriz. Özellikle giyilebilir teknolojiler sayesinde çalışanın iş gücü ve kabiliyetleri hızla artmaktadır.
Çalışanın dijitalleşmesinde amaçlanan işletme verimini arttırmak, daha ucuza daha kaliteli ve daha güvenli ve ergonomik üretim yapabilmektir.
Çalışanların dijitalleşmesi için tavsiyeler,
- Kısa ve uzun vadeli hedefleri içeren *giyilebilir teknolojiler stratejisi belirle*
- Çalışanlara zaman kaybettiren ve kalitesizliğe neden olan işlerin listesini çıkar.
- Sektördeki robotik ve giyilebilir teknoloji örneklerini araştır.
- Çalışanları giyilebilir teknoloji konusunda bilinçlendir.
- Proje öncesi ve sonrası farkları düzenle raporlarla ölç.