Endüstri 4.0 yani 4. Endüstri Devrimi robotların üretimi tamamen devralması, yapay zekanın gelişimi, üç boyutlu yazıcılarla üretimin fabrikalardan evlere inmesi, devasa miktarda ki bilgi yığınını veri analizleriyle ayıklanıp değerlendirilmesi ve daha birçok yeniliklerle incelenebilir. Canlı cansız her nesnenin internete bağlanarak iletişim haline geçeceği, makineler arası iletişimin akıllı üretimi beraberinde getirdiği, ekonomik ve sosyal dönüşümleri ile günümüzün en önemli kavramlarındandır.
Bugünkü ekonomik sistem,Hızla devam eden nüfus artışı,kaynak kullanımında yaşanan sıkıntılar devamlılığını koruması için sürekli değişime ve gelişime ihtiyaç duyuyor. Değişen dünya beraberinde yenilikleri getirerek rekabet artıyor. Üretimde verimlilik yanında kalite de hayati önem taşımaya başlıyor.
Endüstri 4.0 toplamda 3 iyileştirme alanına odaklanır:
- Hız: Pazara Giriş Süresi’nin kısaltılması
- Esneklik: Aynı üretim hatlarının daha esnek/farklı/kişiselleştirilmiş ürünlerin üretimi için kullanılması
- Verimlilik: Daha az kas gücüne dayanarak, birim iş sonuçlarının arttırılması
Endüstri 4.0’ın faydaları
Endüstri 4.0’ ın getirdiği faydalarda; geleceğin fabrikasında üretim esnekliği, sıfır stok çalışma ve bilgisayar destekli tasarım, üretim gibi kavramların insandan bağımsız tamamen otomatik sistemler tarafından yerine getirilmesi gibi başlıkları öne çıkarıyor.
· İstihdamın kas gücü yerine entelektüel birikime doğru kayması nitelikli iş gücü için bir talep oluşturuyor.
· Daha az insan gücü ile küçülen fabrika alanları, üretilen ürün çeşit ve miktarının artması, yeni ürünlerin hızlı bir şekilde piyasaya çıkabilmesi, üretim sürelerinin kısalması ve kalitenin artmasıyla önemli artılarının olduğu gözüküyor.
- Analytics araçları, yani datayı analiz eden araçlar müşterilerin beklentilerini ve nasıl bir ürün kullanmak istediklerini verilerden yararlanarak tesbit edecek ve ürün geliştirmeler ve üretimler buna göre yapılacaktır.
- Sensörlerden elde edilen veriler, düzeltici bilgiler ve tahmini bakım uyarıları sağlamak için sürekli durum güncellemeleri sağlayarak üretimi optimize etmeyi kolaylaştıracaktır .
- 3 boyutlu yazıcılar ile küçük ölçekli üretimler son derece esnek veya kolay bir şekilde yapılabilecek.
- Artırılmış gerçeklik, verimliliği ve öğrenmeyi artıracak, makineler ise güvensiz veya karmaşık görevlere sahip insanlara yardımcı olacak ve daha otonom hale gelecektir.
Sektörlere göre Endüstri 4.0
Lojistik
Endüstri 4.0 lojistikte ve tedarik zinciri yönetiminde büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Depoları ve rafları robotlar yönetecek ve bu robotlar kendi aralarında haberleşebilecekler. Robotlardan alınan bilgiye göre de üretim optimize edilebilecek. Raf düzenleri en verimli şekilde tutularak yerden ve zamandan kazanç sağlanabilecektir.
İnşaat
İnşaat sahalarındaki verimlilik son 20-30 yılda gittikçe durağanlaşırken robot teknolojisinin bu endüstriye yeni bir soluk getirmesi bekleniyor. Duvar örme, karıştırma ve taşıma gibi işlemlerin robotlar tarafından yapılabileceği ön görülüyor.
Üretim
Endüstri 4.0’ın en çok etkileyeceği alan üretimdir. Artık üretim tesislerinde hiç insan görmeyebiliriz. Tüm montaj, üretim, bakım, test işlemleri makineler vasıtasıyla yapılabilecek ve verimlilik artacaktır. Bununla beraber ürün maliyeti ve satış fiyatı düşmesi beklenmektedir. Makineler topladıkları datalar doğrultusunda üretim yapabilecek, böylelikle daha az kesintiyle daha verimli bir üretim sağlanabilmiş olacaktır.
İnsan güvenliği
Nesnelerin interneti ve büyük veri analizi birleştirilerek çalışanların fabrikadaki güvenlikleri artırılabilir. Yaralanmalar ve hastalık oranları, kısa ve uzun süreli devamsızlıklar, araç kazaları ve günlük operasyonlar sırasında maddi hasar veya kayıp gibi göstergeleri (KPI) izleyerek çalışanların güvenli bir bölgede çalışması sağlanabilecektir.
Endüstri 4.0’ın Global Dünyaya Etkisi
Endüstri 4.0’ın gelişmesiyle artan üretim hızı ve ürünün kalitesi rekabet için yeterli olmayacaktır. Gelecekte İnternetle birlikte oluşan bilgi yığınını analiz edip en iyi şekilde yorumlayan ve en çok üreten değil müşterinin isteğini en çok karşılayan kazanacaktır. Endüstri 4.0 aynı zamanda Google ve Facebook gibi şirketlerinde üretime girmesini sağlayacak ve endüstride zorlu bir rekabetin başlamasına neden olacaktır. 4. Sanayi Devrimi aynı zamanda ülkeler arasındaki rekabeti arttıracak hem insan gücü bakımından hem de sahip olduğu akıllı fabrikalara sahip olan ülkeler gelecekte tahtı devralacaktır.
Türkiye’nin Endüstri 4.0’daki Yeri
Türkiye, üretim kapasitesi düşüldüğünde dünya üzerinde önde gelen üretim merkezlerinden biridir bu Türkiye endüstrisini cazip kılsa bile gelecekte robotların üretimi devralmasıyla insan gücüne olan ihtiyaç azalacak ve yabancı şirketlerin yatırımlarını kendi ülkelerine yapmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle, Türkiye’nin inovasyon merkezi olarak gelişen global pazarda kendine yer bulması gerekmektedir. Gelecekte içerisinde insan olmayan ve ışığa ihtiyaç duymayan robotlarla çalışan fabrikalar bizi beklemekte ve insanoğlu artık robotlarla yarış içine girmeye hazırlanmalıdır. Yapmamız gereken Önümüzdeki 10 yılda Endüstri 4.0 girileceği düşünüldüğünde gelişen teknolojiyi yakalayıp en iyi şekilde uyum sağlamak ve rekabet edebilecek konuma gelmektir.