E-İrsaliye, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) gereği irsaliyede bulunması gereken bilgileri içeren, standartları ve veri formatı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenen bir elektronik belgedir. Dijital ortamda düzenlenen e-İrsaliye, matbu olarak düzenlenen ve minimum 3 nüshası olan sevk irsaliyesi ile aynı özellik ve hukuki niteliklere sahiptir. E-İrsaliye uygulaması ile irsaliye dijital olarak üretilir, iletilir, saklanır ve ibraz edilir.
Genel Olarak e-İrsaliye Uygulaması: Mal hareketlerinin elektronik ortamda düzenli bir şekilde izlenebilmesi amacıyla; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin birinci fıkrasının beşinci bendine göre hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “sevk irsaliyesi” belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, alıcısına elektronik ortamda iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin yapılan düzenlemeler bu maddenin konusunu oluşturmaktadır.
Bu Tebliğde düzenlenen e-İrsaliye belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamdaki “sevk irsaliyesi” belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Kendisine e-İrsaliye düzenlenen mükellefler, istemeleri halinde, e-İrsaliye belgesine konu mallara ilişkin olarak ne kadarlık kısmının teslim alındığını/kabul edildiğini, teslim alınmayan mallara ilişkin olarak, kabul edilmeyen mal miktarını ve nedenini uygulama üzerinden e-İrsaliye Yanıtı ile e-İrsaliye belgesini düzenleyen firmaya iletebilirler.
e-İrsaliye Yanıtı ile yapılan kısmi kabul durumlarında, kabul edilmeyen malların satıcısına geri gönderimi için ayrıca e-İrsaliye düzenlenmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte düzenlenen e-İrsaliyenin, alıcısının ya da muhteviyatındaki malların tamamının hatalı olması halinde, alıcısı tarafından e-İrsaliye Yanıtı ile ret edilmesi mümkündür. Ancak ret işleminin malın fiili sevkinden önce yapılması gerekmektedir. Malın fiili sevkinden sonra gönderilecek ret e-İrsaliye yanıtları hükümsüz olup, bu durumda malı taşıyan/taşıttıran tarafından yeni bir e-İrsaliye düzenlenmesi gerekecektir.
e-İrsaliye izni alan mükellefler, oluşturdukları e-İrsaliyelerini ve e-İrsaliye Yanıtlarını birbirleriyle ilişkili şekilde, vergi kanunları ve diğer kanuni düzenlemelerin öngörmüş olduğu süreler dâhilinde muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmekle yükümlüdür.
Elektronik İrsaliyede Bulunması Gereken Bilgiler: e-İrsaliye belgesinde aşağıda yer alan bilgilerin bulunması zorunludur.
a) e-İrsaliyenin düzenlenme tarihi ve belge numarası,
b) e-İrsaliyeyi düzenleyenin adı, ticaret ünvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası,
c) Müşterinin adı, ticaret ünvanı, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, işyeri adresi ve farklı ise teslimat adresi,
ç) Taşınan malın nevi, miktarı,
d) Fiili sevk tarihi ile saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı,
Mükellefler e-İrsaliye üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebileceklerdir.
My e-İrsaliye’nin Avantajları
- Teslimat sırasında oluşması muhtemel hataların (hatalı ürün, kabul, iade, vb.) dijital ortam sayesinde daha güvenilir ve hızlı biçimde takip edilmesini sağlar.
- Sadece araç plakası ve sürücü kimliği kontrol ederek mal, alıcı firma ve diğer bilgilere hızlıca erişilmesine olanak tanır.
- Taşıma verilerinizi 10 yıl boyunca güvenle saklar, dilediğiniz evraka dilediğiniz an ulaşmanızı sağlar.
- Hızlıca düzenlenip düzenlendiği an alıcıya ulaştırılır.
- Baskı, arşivleme, depolama ve sevkiyat maliyetlerini ortadan kaldırır.
- Kağıt kullanımını azalttığı için çevre dostudur.
- Mikro Yazılım’ın devamlı denetlenen altyapısı ve iş sürekliliği standartları sayesinde verilerinizi ve tüm işlemlerinizi güvende tutar.
SİZ DE MİKRO YAZILIMIN E-İRSALİYE AVANTAJLARI İLE TANIŞMAK VE E-DÖNÜŞÜMÜNÜZÜ BAŞLATMAK İÇİN “satis@metropolyazilim.com” DAN BİZE ULAŞIN!